Surówka z kapusty pekińskiej
Opublikowano: 05-04-2013, Kategoria: Dodatki, Obiad, Przepisy, Komentarze: 2Tagi: kapusta pekińska, marchew, olej sezamowy, por
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 marchew
- 1 por
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 saszetka oleju sezamowego (30 ml)
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis na: Surówka z kapusty pekińskiej
Wiosna wreszcie się zbliża. Już czuć w powietrzu. Może krokusy jakoś jeszcze powstaną spod tej śnieżnej czapy. W każdym razie aż się prosi, aby na stole zaczęło się pojawiać więcej surówek.
Dzisiaj szybka surówka z kapusty pekińskiej. Pisać szczególnie nie ma o czym. Kapustę kroję drobno, marchew ścieram na grubych oczkach, pora drobno siekam, pozostałymi składnikami doprawiam. I na końcu olej. Ostatnio dostałam olej sezamowy w saszetce. Firma biolevita nie była mi wcześniej w ogóle znana. W każdym razie jak zdążyłam się później dowiedzieć, produkuje właśnie oleje sałatkowe.
Wypróbowałam w końcu ten olej. Ma dość intensywny smak i na pewno nieco zaskakujący. Pierwszy kęs może być z lekka szokujący dla podniebienia przyzwyczajonego do oliwy z oliwek i zwykłego oleju. Ale już przy drugim jest po prostu smaczny i pachnący. Tak więc ze spokojnym sumieniem mogę ten olej polecić (ach, żeby mi jeszcze płacili za tę reklamę ;)
Smacznego!
Proste a jakie smaczne !
–
Pozdrawiam i zapraszam na kulinarnyblog.pl
Często robię surówkę z kapusty pekińskiej tylko w wersji z jabłkiem i ogórkiem kiszonym :)
Ta wygląda pięknie skuszę się na taką