Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Sushi

Opublikowano: 15-12-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , , ,
Sushi
Składniki
  • 10-12 szt. sushi nori
  • 3 szklanki ryżu (dla 5-6 osób)
  • House of Asia Sushi Sos do ryżu (3 łyżeczki na 1 miarkę ryżu)
  • cukier (1 łyżeczka na 1 miarkę ryżu)
  • jasny sos sojowy (1 łyżka na 1 miarkę ryżu)
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 awokado
  • 25 dag wędzonego łososia
  • pasta wasabi
  • 1 słoiczek imbiru w zalewie do sushi (190 g)

Czas przygotowania: 30-40 min


Przepis na: Sushi

Share Button

Sushi czekało, czekało i czekało. W końcu dziś udało mi się znaleźć chwilę, żeby zebrać wszystkie składniki i je przyrządzić. Sushi robi się dość prosto. Najważniejsze, to wyrobić się w tym czasie, kiedy ryż jest jeszcze ciepły, a do nalać sobie zimnej wody, żeby nóż, którym kroimy sushi, był cały czas zimny. Inaczej ryż lubi się potwornie kleić. Przyda się też mata bambusowa.

Zaczynam od ugotowania ryżu według tego przepisu. Ile ryżu należy wziąć? Ja dzisiaj założyłam, że zużyję 2 opakowania prasowanych alg. Żeby starczyło dla 5-6 osób (dość głodnych), na tyle liści nori potrzeba około 3 szklanek ryżu.

Ogórek i awokado obieram i kroję na słupki (o przekroju kwadratowym – mniej więcej 5-6 mm). Oczywiście nie muszą być idealne – ot, na tyle proste, na ile roślina pozwoli. Kroję też łososia na paski.

Kiedy ryż jest gotowy, trzeba go nieco doprawić. Dodaję cukier, sos do ryżu (można też zwykły ocet ryżowy, lecz wtedy dajemy go trochę mniej niż podałam w składnikach), sos sojowy. Mieszam wszystkie składniki. Na macie kładę pierwszy płat alg i układam warstwę ryżu. Po bokach zostawiam pusty margines.

sushi_0000

Z tej strony, z której będę zwijała liście, kładę kawałek ogórka lub awokado i rybę. Cienką warstwą smaruję ogórek lub awokado pastą wasabi – jest naprawdę ostra, więc najpierw spróbujcie jej, a dopiero później decydujcie, ile powinno być.

Sushi

Ryż ogrzał i nawilżył algi, więc można je zacząć zwijać.

Sushi

Teraz nieco dociskam zwinięty rulon za pomocą maty.

Sushi

Pozostaje pokroić sushi i podać. Do tego jeszcze dodatki: odrobina wasabi (to ta zielona pasta), odrobina imbiru (to z kolei to różowe – też jest dosyć intensywny) i sos sojowy. No i niedzielny obiad z głowy, wszyscy zadowoleni i żyją :)

Sushi

 

Sushi     

Sushi ma mnóstwo róznych odmian. Można dodawać do tej ptrawy praktycznie każde warzywo i rybę, ale też na przykład jajko na twardo czy prażony sezam. Jemy palcami lub pałeczkami. Jak kto woli. Nic, tylko próbować. Smacznego!

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Uwielbiam sushi! Ależ ‚smaka’ mi narobiłaś:)

Napisz komentarz