Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Swojska wędzona kiełbasa

Opublikowano: 02-11-2014, Kategoria: Domowe wyroby, Przepisy, Komentarze: 4
Tagi: , , , , ,
Swojska wędzona kiełbasa
Składniki
  • 8 kg dobrego mięsa wieprzowego (może być np. schab)
  • 1-2 kg surowego boczku
  • 50 g soli peklowej
  • 75 g soli
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 35 g pieprzu
  • 1 l wody
  • jelita baranie

Czas przygotowania: 2 dni


Przepis na: Swojska wędzona kiełbasa

Share Button

Ostatnio było na słodko, dzisiaj nieco bardziej mięsnie. Jeśli ktoś miałby ochotę sobie powędzić, polecam domową kiełbasę.

Mięso mielę na grubym sicie, boczek na drobnym. Bardzo drobno siekam czosnek. Do zimnej, przegotowanej wody wsypuję sól oraz sól peklową i kiedy się rozpuści, wlewam wodę do mięsa, dodaję boczek, czosnek oraz grubo mielony pieprz. Dobrze wszystko mieszam, i odstawiam do lodówki na 24 godziny. Jeśli macie inne, chłodne miejsce, np. piwniczkę, można tam odstawić mięso – temperatura nie może jednak przekraczać 2-6 st. C.

Dokręcam do maszynki przystawkę do kiełbas, naciągam jelito. Zawiązuję końcówkę i napełniam je mięsem. Kiedy całe jelito jest napełnione, związuję końcówkę i skręcam kiełbasę w kilku miejscach, aby otrzymać ładne pęta.

Czas na wędzenie. W wędzarni powinniśmy mieć około 100-120 st. C i niezbyt dużo dymu. Najlepiej wędzić, używając drewna z drzew owocowych – jabłoni, czereśni, śliwy oraz gruszy plus niewielki dodatek olchy lub buka. Wędzenie trwa 80 minut. Jeśli po tym czasie mamy jeszcze ogień, wygaszamy go i zostawiamy kiełbasę aż do wystygnięcia – można zostawić na noc i będzie jak znalazł na śniadanko. Ciepła też jest pyszna, więc można coś uszczknąć i popróbować :) Smacznego!

Share Button

4 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Nie ma to jak dobra swojska kiełbasa :)

  2. Faxio pisze:

    100-120C to chyba pieczenie a nie wędzenie

Napisz komentarz