Szarlotka z kruszonką
Opublikowano: 22-09-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cukier, cynamon, jabłka, jaja, mąka, masło, śmietana
ciasto:
- 280 g mąki
- 100 g cukru
- 170 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie cukier do smaku
kruszonka:
- 140 g mąki
- 60-70 g cukru
- 60 g masła
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki śmietany
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Czas przygotowania: 20 min plus 60-70 min pieczenie
Przepis na: Szarlotka z kruszonką
Zapraszam dzisiaj na szarlotkę z kruszonką. Bardzo prosty przepis, powinien wyjść każdemu.
Dzisiaj piekłam tę szarlotkę w formie 25×30 cm, ale spokojnie tę ilość składników można dać na większą formę. Przy mniejszej formie, a co za tym idzie, grubszej warstwie ciasta, warto to ciasto podpiec przed wyłożeniem na nie jabłek. W większej formie nie ma takiej potrzeby – powinno się wszystko bez problemu dopiec.
Zagniatam wszystkie składniki na ciasto i jeśli mam czas, daję je na 10-20 minut do lodówki. Będzie się wtedy łatwiej wałkowało. U mnie ciasto jak zwykle w pośpiechu, więc nie bawiłam się w wałkowanie, tylko rozciągnęłam ciasto palcami na blasze wyłożonej papierem.
Teraz warstwa jabłek – obieram je, ścieram na dużych oczkach tarki, doprawiam cynamonem. Dzisiaj z 2 kg jabłek wyciekło mi około 1,5 szklanki soku, więc w efekcie jabłek jest dużo, ale nie jakoś przerażająco wiele. Jabłka miałam bardzo słodkie, więc nie dodałam do nich już ani grama cukru. Jeśli macie kwaśne, posłodzić do smaku.
I tak jabłka nieco odsączone, żeby sok nie rozmiękczył spodu, wykładam na ciasto.
Następnie mieszam w misce wszystkie składniki kruszonki – zrobiłam to łyżką, żeby ciasto się za szybko nie nagrzało i żeby zamiast kruszonki nie wyszły ogromne kluski :) Wysypuję warstwę kruszonki i wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. Mój piekarnik coś ostatnio szwankuje, więc ciasto piekłam 70 minut.
Jak widzicie, prościej już być nie może :) Smacznego!