Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Szarlotka z kruszonką

Opublikowano: 22-09-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , ,
Szarlotka z kruszonką
Składniki

ciasto:

  • 280 g mąki
  • 100 g cukru
  • 170 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie cukier do smaku

kruszonka:

  • 140 g mąki
  • 60-70 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki śmietany
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Czas przygotowania: 20 min plus 60-70 min pieczenie


Przepis na: Szarlotka z kruszonką

Share Button

Zapraszam dzisiaj na szarlotkę z kruszonką. Bardzo prosty przepis, powinien wyjść każdemu.

Dzisiaj piekłam tę szarlotkę w formie 25×30 cm, ale spokojnie tę ilość składników można dać na większą formę. Przy mniejszej formie, a co za tym idzie, grubszej warstwie ciasta, warto to ciasto podpiec przed wyłożeniem na nie jabłek. W większej formie nie ma takiej potrzeby – powinno się wszystko bez problemu dopiec.

Zagniatam wszystkie składniki na ciasto i jeśli mam czas, daję je na 10-20 minut do lodówki. Będzie się wtedy łatwiej wałkowało. U mnie ciasto jak zwykle w pośpiechu, więc nie bawiłam się w wałkowanie, tylko rozciągnęłam ciasto palcami na blasze wyłożonej papierem.

Teraz warstwa jabłek – obieram je, ścieram na dużych oczkach tarki, doprawiam cynamonem. Dzisiaj z 2 kg jabłek wyciekło mi około 1,5 szklanki soku, więc w efekcie jabłek jest dużo, ale nie jakoś przerażająco wiele. Jabłka miałam bardzo słodkie, więc nie dodałam do nich już ani grama cukru. Jeśli macie kwaśne, posłodzić do smaku.

I tak jabłka nieco odsączone, żeby sok nie rozmiękczył spodu, wykładam na ciasto.

Następnie mieszam w misce wszystkie składniki kruszonki – zrobiłam to łyżką, żeby ciasto się za szybko nie nagrzało i żeby zamiast kruszonki nie wyszły ogromne kluski :) Wysypuję warstwę kruszonki i wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. Mój piekarnik coś ostatnio szwankuje, więc ciasto piekłam 70 minut.

Jak widzicie, prościej już być nie może :) Smacznego!

Share Button

Napisz komentarz