Szybkie muffiny z czekoladą
Opublikowano: 08-07-2017, Kategoria: Ciastka, Desery, Posiłek, Przekąska, Przepisy, Rodzaj jedzenia, Komentarze: 3Tagi: cukier, czekolada, jaja, kakao, mąka, masło, mleko
- 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
- 300 g mąki
- 190 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 jaja
- 150 g masła
- 170 ml mleka
Czas przygotowania: 10 min plus 25 min pieczenie
Przepis na: Szybkie muffiny z czekoladą
Weekend. I pierwsze słowa mojej córki, kiedy obudziła się rano: mamo, muffinki! No więc cóż było zrobić. Zakasałyśmy rękawy i po 35 minutach muffinki były gotowe, ale trochę za gorące, żeby je od razu wsunąć.
Zaczynam od włączenia piekarnika na 180 st. C. A teraz już szybka piłka. Siekam nożem czekoladę. Mieszam mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Osobno miksuję masło, jaja i mleko, po czym wsypuję zmieszane suche składniki i miksuję jeszcze raz już na wolnych obrotach i tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Jeśli będą grudki, to nie szkodzi. W muffinkach mogą być. Wreszcie wsypuję czekoladę, szybko mieszam i nakładam do papilotków. Korzystam z blachy do muffinek, z której wychodzi 12 sztuk, czyli raczej standardowo.
Teraz już tylko 25 minut pieczenia. Na wszelki wypadek warto jednak włożyć patyczek i sprawdzić, czy jest suchy. A potem studzenie i pyszne ciacha na weekend :) Smacznego!
pycha:)
Muffiny z czekolada sa fajne i pyszne, bo…sa z czekolada!:) Mniamusne! Super przepis – a jakiej czekolady uzywasz?
Od lat jestem fanką Wedla (ach, że mi za to nie płacą ;)).