Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Szynka duszona w warzywach

Opublikowano: 21-04-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , , , ,
Szynka duszona w warzywach
Składniki
  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 marchwie
  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • paryka słodka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 pęczek natki pietruszki

Czas przygotowania: 15 min plus 90 min duszenie


Przepis na: Szynka duszona w warzywach

Share Button

Była już dziś zupa, teraz pora na drugie danie. Powiem Wam, że chyba najbardziej lubię duszone mięso. Ze względu na smak i prostotę wykonania. Tym razem szynka duszona z warzywami.

Wczoraj natarłam mięso solą i papryką w proszku. Dodałam też pokrojony drobno czosnek. Szynka przeleżała sobie w ten sposób w lodówce przez noc.

Teraz czas na warzywa. Marchew, pietruszkę i seler kroję na kawałki, przyprawiam solą, pieprzem i papryką, i na razie zostawiam. Szynkę rumienię na maśle ze wszystkich stron, po czym dodaję warzywa i duszę pod przykryciem około 1,5 godziny. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekaną pietruszkę.

Półtora godziny to szmat czasu, więc można sobie wtedy przygotować dodatki – mnie ten czas zajęła skutecznie praca (wiem, wiem, niedziela, ale jak mus, to mus), więc skończyło się ziemniakami. Jednak warzyw było na tyle dużo, że i tak każdy pojadł.

Po tym czasie wystarczy pokroić mięso na plastry i podawać. Smacznego!

Szynka duszona w warzywach

Share Button

Napisz komentarz