Szynka duszona w warzywach
Opublikowano: 21-04-2013, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: Boże Narodzenie, czosnek, marchew, masło, natka pietruszki, papryka słodka w proszku, pietruszka, seler, szynka wieprzowa
- ok. 1 kg szynki wieprzowej
- 3 marchwie
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- 3-4 ząbki czosnku
- paryka słodka w proszku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 pęczek natki pietruszki
Czas przygotowania: 15 min plus 90 min duszenie
Przepis na: Szynka duszona w warzywach
Była już dziś zupa, teraz pora na drugie danie. Powiem Wam, że chyba najbardziej lubię duszone mięso. Ze względu na smak i prostotę wykonania. Tym razem szynka duszona z warzywami.
Wczoraj natarłam mięso solą i papryką w proszku. Dodałam też pokrojony drobno czosnek. Szynka przeleżała sobie w ten sposób w lodówce przez noc.
Teraz czas na warzywa. Marchew, pietruszkę i seler kroję na kawałki, przyprawiam solą, pieprzem i papryką, i na razie zostawiam. Szynkę rumienię na maśle ze wszystkich stron, po czym dodaję warzywa i duszę pod przykryciem około 1,5 godziny. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekaną pietruszkę.
Półtora godziny to szmat czasu, więc można sobie wtedy przygotować dodatki – mnie ten czas zajęła skutecznie praca (wiem, wiem, niedziela, ale jak mus, to mus), więc skończyło się ziemniakami. Jednak warzyw było na tyle dużo, że i tak każdy pojadł.
Po tym czasie wystarczy pokroić mięso na plastry i podawać. Smacznego!