Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Tarta z crème pâtissière i owocami

Opublikowano: 01-08-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 1
Tagi: , , , , , , ,
Tarta z crème pâtissière i owocami
Składniki

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli

crème pâtissière:

  • 240 g cukru
  • 5 jaj
  • 30 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 1 laska wanilii

owoce:

  • 100 g poziomek
  • 200 g borówki amerykańskiej

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Tarta z crème pâtissière i owocami

Share Button

Tarta – pyszne kruche ciasto, do tego słodki crème pâtissière przełamany kwaskowatym smakiem borówki amerykańskiej i poziomek. Niebo w gębie. Przyznam się od razu, że trochę mi zeszło ze zbieraniem owoców, bo takie dobre, że część wylądowała od razu w żołądku. Przez to tarta była minimalnie za długo w piekarniku. Ale i tak wyszła pysznie :)

Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, to korzystam cały czas z tego samego, wypróbowanego przepisu. Po w miarę sprawnym zarobieniu ciasta rozwałkowuję je przez folię spożywczą (wtedy nie lepi się do wałka), wykładam formę (moja ma około 29 cm). Na wierzch daję folię aluminiową i wysypuję ją ryżem, żeby ciasto nie urosło. Wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach wyjmuję folię z ryżem i piekę ciasto jeszcze około 20 minut.

Teraz czas na crème pâtissière. Mleko wlewam do garnka (na tyle dużego, żeby później można było dodać pozostałe składniki kremu), dodaję ziarenka wanilii – dzisiaj jak na złość w żadnym sklepie wanilii nie znalazłam, więc posiłkowałam się cukrem waniliowym, który dodałam do żółtek, ale to jednak nie to samo. Włączam palnik i czekam, aż mleko się zagotuje. W tym czasie do miski wbijam żółtka, dodaję cukier i ucieram mikserem. Dodaję mąkę i jeszcze chwilę miksuję. Jeśli mleko jest zagotowane, zdejmuję je na chwilę z kuchenki i przekładam utarte żółtka. Mieszam dokładnie i ponownie wstawiam garnek na kuchenkę, żeby odrobinę podgotować wszystkie składniki. Cały czas pamiętam o mieszaniu. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajcie powoli jeszcze odrobinę mąki, ale z wyczuciem, żeby krem się nie zbrylił.

Tarta zdążyła odrobinę przestygnąć, więc mogę już przełożyć na nią crème pâtissière. Czekam chwilkę, żeby odrobinę zastygł i dekoruję tartę owocami.

Nie lubię przesadnie słodkich potraw, nawet jeśli to ciasta. Dlatego do tarty z takim kremem zdecydowanie polecam kwaśne owoce. Smaki się bilansują i wychodzi pyszne ciasto. Smacznego!

Tarta z crème pâtissière i owocami

Tarta z crème pâtissière i owocami

Tarta z crème pâtissière i owocami

Tarta z crème pâtissière i owocami

Share Button

Jedna odpowiedź do tej pory.

  1. Nashelly pisze:

    Najprostsza i najlepsza ;)

Napisz komentarz