Tarta z poziomkami i galaretką
Opublikowano: 10-06-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: cukier puder, galaretka wiśniowa, mąka, masło, poziomki
- 250 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka poziomek
- 2 galaretki wiśniowe
Czas przygotowania: 10 min plus 40 min pieczenie plus czas na studzenie
Przepis na: Tarta z poziomkami i galaretką
Doczekałam się. Na krzaczkach poziomek pojawiły się śliczne owoce. Na razie w ilości dość umiarkowanej, ale na tartę akurat wystarczyło. Mam nadzieję, że kolejny zbiór pozwoli na upieczenie jakiegoś konkretniejszego ciasta. Niemniej, co tu dużo mówić, tarta jest pyszna.
Ciasto na tartę robię według tego przepisu. Po wyłożeniu blachy ciastem kładę na nim papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypuję dość dużo ryżu, żeby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Nastawiam piekarnik na 200 st. C i podpiekam ciasto przez jakieś 15 minut. Następnie wyciągam papier z ryżem i piekę tartę jeszcze około 20-25 minut – aż ładnie zbrązowieje.
W tym czasie zagotowuję wodę i przygotowuję dwie galaretki wiśniowe według przepisu na opakowaniu. Tarta się piecze, galaretka stygnie, więc jest chwila, żeby wyskoczyć do ogrodu i urwać trochę poziomek.
Po wyciągnięciu ciasta zostawiam je, aby przestygło. Kiedy jest już chłodne, daję na nie poziomki i zalewam tężejącą galaretką. Raczej nie wcześniej, żeby ciasto nie rozmokło.
Teraz jeszcze tylko na godzinkę do lodówki i można jeść. Smacznego :)
Absolutnie cudowna! Ale mi się zamarzyły poziomki :)
Wygląda pięknie:) z chęcią byśmy zjadły taką tartę:)
Polecam :) Tak pachną te poziomki, że jeszcze teraz mi ślinka cieknie ;)