Tarta z prażonymi jabłkami
Opublikowano: 30-04-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 2Tagi: cukier, cukier puder, cynamon, jabłka, jaja, mąka, masło
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajo
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
Jabłka:
- 5 dużych jabłek
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Czas przygotowania: 60-70 min
Przepis na: Tarta z prażonymi jabłkami
Tarta chodziła za mną od dawna, a skoro już kupiłam formę, postanowiłam ją dzisiaj zrobić. Tarta jest o tyle fajna, że można na nią dać dosłownie wszystko. A że wszyscy w domu lubimy jabłka i kilka leżało akurat w domu, więc padło na nie.
Zaczynam od przygotowania jabłek – kroję je na kostkę, zasypuję cukrem i stawiam na kuchence, na średnio rozgrzanym palniku. Cały czas mieszając, prażę je. Uważam, żeby nie zrobiła się z nich marmolada, bo chcę czuć, co jem. I kiedy już będą gotowe, dodaję cynamonu. Ilość cukru i cynamonu zależy oczywiście od tego, czy jabłka mam kwaśne, czy słodkie. Zestawiam jabłka z kuchenki, niech sobie stygną i tężeją nieco.
Ciasto – kroję zimne masło, dodaję mąkę, cukier puder, żółtko i wodę (jeśli będzie się źle wyrabiać, dodajcie jeszcze łyżkę lub dwie wody), i zagniatam ciasto. Jeśli za bardzo się rozgrzeje, ciężko będzie je rozwałkować. Wtedy albo z ciastem do lodówki, albo rzucić w kąt wałek i wykleić formę ręcznie. Tak czy siak ciasto się upiecze.
Włączam piekarnik na 180 st. C. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę (moja ma około 30 cm średnicy). Piekę ciasto około 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiam na chwilę, żeby przestygło. Teraz już tylko należy na nie przełożyć jabłka i tarta gotowa. Smacznego!
Ciasta z jabłkami – to jest to co lubię najbardziej ze słodkości…
Tarta wygląda pysznie, u mnie jabłka w cieście francuskim, czasami używam gotowych jabłek prażonych(np.z lidla), domowe zapasy się już skończyły :)