Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Tarta z prażonymi jabłkami

Opublikowano: 30-04-2013, Kategoria: Ciasta, Desery, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , ,
Tarta z prażonymi jabłkami
Składniki

      Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody

      Jabłka:

  • 5 dużych jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Czas przygotowania: 60-70 min


Przepis na: Tarta z prażonymi jabłkami

Share Button

Tarta chodziła za mną od dawna, a skoro już kupiłam formę, postanowiłam ją dzisiaj zrobić. Tarta jest o tyle fajna, że można na nią dać dosłownie wszystko. A że wszyscy w domu lubimy jabłka i kilka leżało akurat w domu, więc padło na nie.

Zaczynam od przygotowania jabłek – kroję je na kostkę, zasypuję cukrem i stawiam na kuchence, na średnio rozgrzanym palniku. Cały czas mieszając, prażę je. Uważam, żeby nie zrobiła się z nich marmolada, bo chcę czuć, co jem. I kiedy już będą gotowe, dodaję cynamonu. Ilość cukru i cynamonu zależy oczywiście od tego, czy jabłka mam kwaśne, czy słodkie. Zestawiam jabłka z kuchenki, niech sobie stygną i tężeją nieco.

Ciasto – kroję zimne masło, dodaję mąkę, cukier puder, żółtko i wodę (jeśli będzie się źle wyrabiać, dodajcie jeszcze łyżkę lub dwie wody), i zagniatam ciasto. Jeśli za bardzo się rozgrzeje, ciężko będzie je rozwałkować. Wtedy albo z ciastem do lodówki, albo rzucić w kąt wałek i wykleić formę ręcznie. Tak czy siak ciasto się upiecze.

Włączam piekarnik na 180 st. C. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę (moja ma około 30 cm średnicy). Piekę ciasto około 25-30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zostawiam na chwilę, żeby przestygło. Teraz już tylko należy na nie przełożyć jabłka i tarta gotowa. Smacznego!

Tarta z prażonymi jabłkami

Tarta z prażonymi jabłkami

Tarta z prażonymi jabłkami

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. bartoldzik pisze:

    Ciasta z jabłkami – to jest to co lubię najbardziej ze słodkości…

  2. Luka pisze:

    Tarta wygląda pysznie, u mnie jabłka w cieście francuskim, czasami używam gotowych jabłek prażonych(np.z lidla), domowe zapasy się już skończyły :)

Napisz komentarz do Luka