Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Tatar z łososia

Opublikowano: 14-02-2013, Kategoria: Kolacja, Przekąska, Przepisy, Przystawka, Śniadanie, Komentarze: 0
Tagi: , , ,
Składniki
  • 0,5 kg świeżego łososia
  • 4 nieduże ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • musztarda (opcjonalnie)

 

Czas przygotowania: 15-20 min


Przepis na: Tatar z łososia

Share Button

Ryby w Polsce chyba najczęściej jada się panierowane. A szkoda. Surowa ryba też jest przepyszna. Cieszy mnie, że jest coraz więcej barów sushi, może dzięki temu inne formy przyjmą się szerzej.

Zanim zaczniecie przygotowywać tatara, znajdźcie naprawdę dobra rybę. Idealnie jest, jeśli zostanie ona na Waszych oczach wyłowiona ze zbiornika. Wszystkie odmrażane to jednak potencjalne źródło zatrucia. Jeśli więc nie macie dostępu do świeżutkiej ryby, może lepiej zastąpić ją wędzoną?

Ale do rzeczy. Ściągam skórę z łososia, sprawdzam, czy nie zostały jakieś ości. Jeśli tak, ich wyjęcie jest banalne – wystarczy przeznaczyć pęsetę na użytek kuchenny i nią wyciągnąć ości, które z reguły są na tyle duże, że dają się chwycić i wytargać.

Mielę rybę na grubym sitku lub siekam ją nożem – to już w zależności od tego, ile akurat jej mam.

Obieram i kroję ogórki kiszone na małą kostkę i zostawiam na chwilę na sitku, aby odciekły. Następnie dodaję je do ryby. Teraz jeszcze sól (nie za dużo, ponieważ ryba jest strasznie chłonna i ile razy jej nie spróbujecie, może się wydawać, że nie posoliliście – myślę, że tak pół łyżeczki spokojnie wystarczy), pieprz, odrobina maggi. Ryba jest na tyle tłusta, że nie trzeba już dodawać w zasadzie nic, ale jeśli wyda Wam się, że nie chce się to kleić, dorzućcie łyżeczkę musztardy. Smacznego!

Share Button

Napisz komentarz