Torcik kokosowo-różany
Opublikowano: 07-01-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy, Komentarze: 3Tagi: cukier, cukier puder, cytryna, jaja, mąka, marmolada różana, proszek do pieczenia, przyprawa do dań słodkich Kamis, serek Philadelphia, wiórki kokosowe

biszkopt:
- 4 jaja
- 260 g cukru
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do nasączenia ciasta:
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
przełożenie:
- 160 g miękkiej marmolady różanej
- 375 ml śmietany kremówki (30% - może być 36%)
- 375 g serka typu Philadelphia
- 0,75 szklanki cukru pudru
- opcjonalnie przyprawa do dań słodkich Kamis
1 szklanka wiórków kokosowych
Czas przygotowania: 80 min (wliczając czas potrzebny na schłodzenie masy)
Przepis na: Torcik kokosowo-różany
Wczoraj na żądanie grupy trzymającej władzę, zwanej rodziną, piekłam biszkopty. W lodówce siedział serek Philadelphia, miałam też wiórki kokosowe, bo jakiś czas temu zamierzałam coś z nich zrobić. Ostatecznie powstał torcik.
Biszkopt jest upieczony według tego przepisu. kroję go na trzy części – jeśli jest górka, to ją ścinam.
Teraz masa – w misce ubijam na sztywno śmietanę, w międzyczasie dosypując cukier. Nie wsypuję od razu całego, tylko tak po 2 łyżeczki. W drugiej misce ubijam serek – nie za długo, tylko tyle, żeby łatwo dało się go później zmieszać ze śmietaną. Chciałam czymś ożywić smak serka i wybrałam do niego przyprawę do dań słodkich Kamis. Ta przyprawa jest w słoiczku z młynkiem, więc trudno mi określić, ile jej dokładnie dosypałam – do smaku. Następnie na małych obrotach mieszam serek ze śmietaną. Odstawiam masę na godzinę do lodówki, żeby odrobinę stężała.
Dolny i środkowy blat biszkoptu skrapiam sokiem z cytryny pomieszanym z łyżeczką cukru.
Smaruję dolny blat marmoladą różaną – wybrałam miękką marmoladę, żeby nie zepsuć ciasta. Przygotowana wcześniej masa jest już dość chłodna, więc dzielę ją na cztery części. Pierwszą wykładam na warstwę róży i wyrównuję ją.
Teraz to samo z drugim blatem – układam go na masie, smaruję marmoladą i daję drugą część masy.
Układam ostatni blat. Pozostałe dwie części masy posłużą do pokrycia torciku z góry i po bokach. Pozostaje już tylko obsypać całość wiórkami kokosowymi i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!
Wygląda pysznie :)
Dziękuję :)
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)