Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Torcik kokosowo-różany

Opublikowano: 07-01-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy, Komentarze: 3
Tagi: , , , , , , , , ,
Torcik kokosowo-różany
Składniki

biszkopt:

  • 4 jaja
  • 260 g cukru
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do nasączenia ciasta:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

przełożenie:

  • 160 g miękkiej marmolady różanej
  • 375 ml śmietany kremówki (30% - może być 36%)
  • 375 g serka typu Philadelphia
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie przyprawa do dań słodkich Kamis

1 szklanka wiórków kokosowych

Czas przygotowania: 80 min (wliczając czas potrzebny na schłodzenie masy)


Przepis na: Torcik kokosowo-różany

Share Button

Wczoraj na żądanie grupy trzymającej władzę, zwanej rodziną, piekłam biszkopty. W lodówce siedział serek Philadelphia, miałam też wiórki kokosowe, bo jakiś czas temu zamierzałam coś z nich zrobić. Ostatecznie powstał torcik.

Biszkopt jest upieczony według tego przepisu. kroję go na trzy części – jeśli jest górka, to ją ścinam.

Teraz masa – w misce ubijam na sztywno śmietanę, w międzyczasie dosypując cukier. Nie wsypuję od razu całego, tylko tak po 2 łyżeczki. W drugiej misce ubijam serek – nie za długo, tylko tyle, żeby łatwo dało się go później zmieszać ze śmietaną. Chciałam czymś ożywić smak serka i wybrałam do niego przyprawę do dań słodkich Kamis. Ta przyprawa jest w słoiczku z młynkiem, więc trudno mi określić, ile jej dokładnie dosypałam – do smaku. Następnie na małych obrotach mieszam serek ze śmietaną. Odstawiam masę na godzinę do lodówki, żeby odrobinę stężała.

Dolny i środkowy blat biszkoptu skrapiam sokiem z cytryny pomieszanym z łyżeczką cukru.

Smaruję dolny blat marmoladą różaną – wybrałam miękką marmoladę, żeby nie zepsuć ciasta. Przygotowana wcześniej masa jest już dość chłodna, więc dzielę ją na cztery części. Pierwszą wykładam na warstwę róży i wyrównuję ją.

Teraz to samo z drugim blatem – układam go na masie, smaruję marmoladą i daję drugą część masy.

Układam ostatni blat. Pozostałe dwie części masy posłużą do pokrycia torciku z góry i po bokach. Pozostaje już tylko obsypać całość wiórkami kokosowymi i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!

 Torcik kokosowo-różany   Torcik kokosowo-różany Torcik kokosowo-różany

Share Button

3 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Małpa pisze:

    Wygląda pysznie :)

  2. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

Napisz komentarz