Wiosenna naleśnikowa przekąska
Opublikowano: 28-02-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: dip czosnkowy, naleśniki, papryka, roszponka, szynka parmeńska
- naleśniki z tego przepisu
- szynka parmeńska (lub podobna) - po jednym plastrze na naleśnik
- roszponka
- czerwona papryka
- dip czosnkowy z tego przepisu
Czas przygotowania: 15 min plus 60 min smażenie
Przepis na: Wiosenna naleśnikowa przekąska
Słońce dziś cudownie zaświeciło. To chyba najcieplejszy dzień od początku roku. I aż się prosiło, żeby na talerzu wylądowało coś zielonego. Padło na naleśniki…
Zanim zrobię naleśniki, przygotowuję szybciutko dip czosnkowy z tego przepisu.
Naleśniki z kolei robię według tego przepisu. Ale zamiast mleka daję piwo. Naleśniki są lżejsze, nie takie tłuste i smakowo bardziej mi pasują do niesłodkiego nadzienia.
Kiedy naleśniki mam już gotowe, na każdym kładę plaster szynki, na nim umytą i osuszoną roszponkę oraz pokrojoną na paski czerwoną paprykę. Roluję naleśnik i kroję na 4 części, żeby wygodnie było wziąć do ręki, kiedy się już zasiądzie przed telewizorem ;) Naleśników wychodzi całe mnóstwo, więc można bez problemu zaprosić znajomych. Przekąska jest kolorowa, a dip podkreśla jej smak.
To tylko propozycja nadzienia, ale jeśli lubicie inną sałatę albo wolicie żółtą czy pomarańczową paprykę, testujcie :) Te naleśniki równie dobrze można zjeść na ciepło i na zimno. Smacznego!