Zapiekanka makaronowa z mięsem
Opublikowano: 19-03-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: bazylia, cebula, jaja, makaron, mięso wieprzowe, papryka, penne, pomidory, przecier pomidorowy, ser żółty, śmietana, szczypiorek
- 50 dag makaronu penne
- 50 dag mięsa
- 1 spora cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 mały przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- papryka w proszku
- 150 ml śmietany
- 2 jaja
- kilka plastrów sera żółtego
- szczypiorek
Czas przygotowania: 45-50 min
Przepis na: Zapiekanka makaronowa z mięsem
Zapiekanka makaronowa ma to do siebie, że nadaje się do niej większość makaronów i można zapiec dosłownie wszystko. Dziś maszyna losująca (czyli moja prawa ręka) wybrała penne. Reszta już poszła gładko.
Makaron gotuję al dente według czasu podanego na opakowaniu.
Mięso (jakie lubicie – u mnie była szynka wieprzowa, bo jakoś ostatnio mi posmakowała) mielę na drobnym sitku. Cebulę kroję piórka, a paprykę na kostkę. Oba warzywa wrzucam na olej i nieco duszę. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodaję mięso i podsmażam.
Następnie parzę pomidory (wyjątkowo mi skórka z pomidorów nie leży, więc zawsze ją ściągam z biednego pomidora) i obieram, po czym kroję na kostkę. Kiedy mięso jest podsmażone, wrzucam pomidory i mały przecier pomidorowy, żeby sos się zagęścił i miał konkretny smak.
Na koniec doprawiam solą, pieprzem, bazylią, słodką papryką w proszku i zestawiam patelnię z kuchenki. I od razu nastawiam piekarnik na 170 st. C.
Makaron też się już ugotował, więc przekładam go do naczynia żaroodpornego. Śmietanę (u mnie 12%, ale tu bym się skłaniała do jakiejś bardziej tłustej może) mieszam z jajami i zalewam nią makaron. Na makaron przekładam sos mięsny i na górę kładę kilka plastrów sera. Wkładam naczynie (nie przykrywam) na 25-30 minut do nagrzanego piekarnika.
Siekam drobno szczypiorek i kiedy zapiekanka będzie gotowa, posypuję ją zieleniną. Smacznego!