Zawijas z jarmużem
Opublikowano: 21-01-2014, Kategoria: Danie główne, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: bułka tarta, jaja, jarmuż, mąka, olej, pieprz, schab, ser żółty, sól
- 4 kotlety schabowe
- 20 dag jarmużu
- 4 plastry sera żółtego
- sól
- pieprz
- mąka
- jajo
- bułka tarta
- olej do smażenia
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: Zawijas z jarmużem
Niby środek zimy, a tu o śniegu w ogóle mowy u nas nie ma. Taaaaaaaaak szeroko oczy otwieram, oglądając wiadomości, w których pokazują resztę Polski. Nie, żeby mi jakoś szczególnie na tym śniegu zależało :) Dzięki temu na grządce jeszcze mam sałatę (szok) i wyrósł mi fantastyczny jarmuż.
Zapraszam dzisiaj na kolejną odsłonę kotleta de volaille. Tym razem zawijas napakowany jest właśnie jarmużem.
Jarmuż to kapusta i tak samo jak zwykła kapusta jest miejscami twardy do bólu. Dlatego zanim zabiorę się za kotlety, myję jarmuż, usuwam łodyżki i większe żyłki. Następnie kroję go na paseczki i wrzucam na patelnię wraz z masłem. Jeszcze trochę soli i duszę go sobie powolutku nawet z 15 minut.
W tym czasie rozbijam mięso, oprószam je pieprzem i solą. Na każdym rozbitym kotlecie układam kawałek sera żółtego i część uduszonego jarmużu. Zwijam mięso, obtaczam je w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażam kotleta z każdej strony, też powoli, żeby w środku się porządnie wysmażył.
U mnie dzisiaj zawijas został zaserwowany w towarzystwie ziemniaczków z piekarnika i zielonej sałatki. Jarmuż po przymrozkach nie ma już bardzo ostrego smaku, typowego dla kapusty, wiec warto do niego podać ostrzejszą sałatkę. Smacznego!