Zebra
Opublikowano: 01-02-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy, Komentarze: 2Tagi: cukier, jaja, kakao, mąka, margaryna, woda mineralna
- 5 jaj
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny do pieczenia
- 420 g mąki + 2 łyżki mąki
- 15 g proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
Czas przygotowania: 15 min plus 60 min pieczenie
Przepis na: Zebra
Jeszcze w duchu karnawału zapraszam na ciasto. Pewnie wszyscy kiedyś je gdzieś jedliście. Jest bardzo proste i robi się je dość szybko, więc powinno być odpowiednie nawet dla najbardziej zabieganych osób.
Rozpuszczam margarynę i odstawiam ją, żeby nie była za gorąca, kiedy będę ją dodawała do ciasta. 420 g mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i na razie zostawiam.
Jajka wbijam do miski, dodaję do nich cukier i cukier waniliowy. Miksuję, aby były jak najbardziej puszyste.
Do jaj dodaję partiami mąkę z proszkiem, margarynę i wodę mineralną. I znowu mąkę, margarynę, wodę, aż do wyczerpania składników.
Następnie dzielę ciasto na dwie części. Do pierwszej dodaję 2 łyżki mąki. Do drugiej natomiast 2 łyżki kakao. Oba ciasta jeszcze odrobinę miksuję, aby wyszła gładka masa.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm mam wyłożone papierem do pieczenia. Boki smaruję margaryną lub masłem i obsypuję mąką. I włączam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 st. C.
Teraz wylewam na środek tortownicy 3 łyżki jasnego ciasta. Na nie wylewam taką samą ilość ciemnego ciasta. Znowu jasne ciasto i tak, dopóki nie zużyję całego ciasta. Powinny stworzyć się ładne kręgi. A kiedy ciasto będzie już upieczone, pojawią się śliczne paski. Jeśli wolicie, aby były szersze, nakładajcie np. po 5 łyżek ciasta, a nie po 3. I odwrotnie – aby były węższe, po 1 łyżce.
Wstawiam ciasto do piekarnika na około 60 min. Teoretycznie ciasto w tym czasie powinno się upiec, ale wiele zależy od piekarnika. Mój grzeje tak dziwnie, że ciasto piekło się około 85 minut. Najlepiej, kiedy już się wydaje upieczone, sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest ok. Zostawiam ciasto do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Smacznego!
to ciasto zawsze wychodzi efektownie :D
piękne pasy jak malowane:)