Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Zebra

Opublikowano: 01-02-2014, Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , ,
Zebra
Składniki
  • 5 jaj
  • 250 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 420 g mąki + 2 łyżki mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej

Czas przygotowania: 15 min plus 60 min pieczenie


Przepis na: Zebra

Share Button

Jeszcze w duchu karnawału zapraszam na ciasto. Pewnie wszyscy kiedyś je gdzieś jedliście. Jest bardzo proste i robi się je dość szybko, więc powinno być odpowiednie nawet dla najbardziej zabieganych osób.

Rozpuszczam margarynę i odstawiam ją, żeby nie była za gorąca, kiedy będę ją dodawała do ciasta. 420 g mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i na razie zostawiam.

Jajka wbijam do miski, dodaję do nich cukier i cukier waniliowy. Miksuję, aby były jak najbardziej puszyste.

Do jaj dodaję partiami mąkę z proszkiem, margarynę i wodę mineralną. I znowu mąkę, margarynę, wodę, aż do wyczerpania składników.

Następnie dzielę ciasto na dwie części. Do pierwszej dodaję 2 łyżki mąki. Do drugiej natomiast 2 łyżki kakao. Oba ciasta jeszcze odrobinę miksuję, aby wyszła gładka masa.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm mam wyłożone papierem do pieczenia. Boki smaruję margaryną lub masłem i obsypuję mąką. I włączam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 st. C.

Teraz wylewam na środek tortownicy 3 łyżki jasnego ciasta. Na nie wylewam taką samą ilość ciemnego ciasta. Znowu jasne ciasto i tak, dopóki nie zużyję całego ciasta. Powinny stworzyć się ładne kręgi. A kiedy ciasto będzie już upieczone, pojawią się śliczne paski. Jeśli wolicie, aby były szersze, nakładajcie np. po 5 łyżek ciasta, a nie po 3. I odwrotnie – aby były węższe, po 1 łyżce.

Wstawiam ciasto do piekarnika na około 60 min. Teoretycznie ciasto w tym czasie powinno się upiec, ale wiele zależy od piekarnika. Mój grzeje tak dziwnie, że ciasto piekło się około 85 minut. Najlepiej, kiedy już się wydaje upieczone, sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest ok. Zostawiam ciasto do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Smacznego!

Zebra  Zebra

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. to ciasto zawsze wychodzi efektownie :D

  2. Anita pisze:

    piękne pasy jak malowane:)

Napisz komentarz