Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Żurek

Opublikowano: 26-02-2013, Kategoria: Kolacja, Obiad, Przepisy, Zupy, Komentarze: 2
Tagi: , , , , , , , , , , ,
żurek z jajkiem
Składniki
  • 1 spory ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży seler
  • 40 dag kiełbasy
  • 20 dag wędzonego, surowego boczku
  • 250 ml żurku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek lub suszona pietruszka
  • jaja

Czas przygotowania: 5-10 min plus 40 min gotowanie


Przepis na: Żurek

Share Button

Żurek zna chyba każdy. Najlepszy jest kiszony w domu. Można zrobić swoją mieszankę albo kupić gotową. Z lenistwa korzystam z tej drugiej metody. Później tylko 3-4 dni i żurek gotowy. Ale o tym innym razem. Dzisiaj tylko o tym, jak przygotować finalny produkt ;)

Wlewam go garnka (taki standardowy rodzinny garnek 4 l) wodę (tak mniej więcej 3/4 garnka), kroję ziemniaka na kostkę, a marchew, pietruszkę i niewielki seler ścieram na grubych oczkach tarki. Kiełbasę i boczek kroję na kostkę i razem z warzywami wrzucam do garnka. Gotuję na średnim ogniu około 20 minut.

W międzyczasie gotuję odpowiednią ilość jaj na twardo. Nie za długo (8-10) minut i zaraz po ugotowaniu daję je pod zimną wodę. Jeśli będą leżały za długo w ciepłej wodzie, żółtka zzielenieją i nie będą wyglądały apetycznie. Ale to oczywista oczywistość ;)

W międzyczasie jarzyny i wędliny się już ugotowały, więc wlewam do garnka żurek, dodaję sól, pieprz i majeranek do smaku. W mojej rodzinie majreanek nie znajduje wielu fanów, dlatego czasami zastępujemy go suszoną pietruszką. Ale to już jak kto lubi. Wszystko gotuję jeszcze maksymalnie 20 minut.

Moja wersja żurku nie przewiduje podsmażania wędlin, ani zagęszczania. Ponadto jeżeli macie dobry zakwas, a warzywa będą starte na tarce, zupa będzie na tyle gęsta, że nie trzeba będzie jej ulepszać :) Pozostaje wlać odpowiednią ilość, do tego jajko i można się zajadać. Smacznego!

żurek z jajkiem

Share Button

2 Odpowiedzi do tej pory.

  1. Paulina pisze:

    Pyszny, świąteczny żurek w sam raz na nasz konkurs, zapraszam
    http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

Napisz komentarz