Check Our FeedVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter

Pilaw

Opublikowano: 20-03-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0
Tagi: , , , , , ,
Pilaw
Składniki
  • 1 czerwona paryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 3 marchwie
  • 50 dag mięsa
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 duże pomidory
  • 4 torebki ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Czas przygotowania: 60 min


Przepis na: Pilaw

Share Button

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, że potrawa może mieć charakter? Ot, taki ryż – po prostu nudziarz. Chyba, że odpowiednio go potraktować, to może jeszcze wyjdzie na ludzi. Dzisiaj pilaw, czyli jak sprawić, aby ryż nudny nie był ;)

Podana ilość składnikó wystarcza na 4 spore porcje. Paprykę kroję na kostkę, cebulę drobno siekam. Do głębokiej patelni wlewam 3 łyżki oleju i wrzucam pokrojone warzywa. Cebula powinna się zeszklić, a papryka nieco zmięknąć. Marchew kroję na słupki i dodaję na patelnię. Niech się to razem dusi. Mięso kroję na drobną kosteczkę i dodaję do warzyw. Zostawiam na średnim ogniu.

Nastawiam wodę na ryż i kiedy zacznie wrzeć, wkładam torebki z ryżem. Podgotowuję go tak, aby ryż minimalnie zmiękł.

Kroję na plasterki seler naciowy, obieram pomidory i kroję je na kostkę. Warzywa powinny już nieco zmięknąć, a mięso jest podsmażone, więc wrzucam kolejne warzywa. I znowu duszę chwilę.

Tymczasem odcedzam wpół ugotowany ryż, rozcinam torebki i przekładam ryż na patelnię, na której mam warzywa z mięsem. Dzięki temu ryż ugotuje się do końca i naciągnie wszystkie soki, które mam na patelni. Nie trzeba będzie nic odparowywać. Kiedy ryż jest już ugotowany, a potrawa zrobiła się nieco bardziej sucha, doprawiam solą i pieprzem.

Mimo, że składników sporo, przygotowanie jest banalne. Byle tylko pamiętać mniej więcej o kolejności, żeby się nie okazało, że na początek wrzucimy np. seler i zdąży się rozgotować na miazgę, gdy tymczasem marchew będzie twarda. To oczywiście tylko przykład. Pilaw tak naprawdę może mieć zupełnie inne składniki. Może być bezmięsny, a można go przyrządzić bardziej owocowo. I taka propozycja wkrótce też się tutaj znajdzie. Smacznego!

Pilaw

Pilaw

Pilaw

Pilaw

Share Button

Napisz komentarz