Pilaw
Opublikowano: 20-03-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 0Tagi: cebula, marchew, mięso, papryka, pomidory, ryż, seler naciowy
- 1 czerwona paryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 3 marchwie
- 50 dag mięsa
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 duże pomidory
- 4 torebki ryżu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: Pilaw
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, że potrawa może mieć charakter? Ot, taki ryż – po prostu nudziarz. Chyba, że odpowiednio go potraktować, to może jeszcze wyjdzie na ludzi. Dzisiaj pilaw, czyli jak sprawić, aby ryż nudny nie był ;)
Podana ilość składnikó wystarcza na 4 spore porcje. Paprykę kroję na kostkę, cebulę drobno siekam. Do głębokiej patelni wlewam 3 łyżki oleju i wrzucam pokrojone warzywa. Cebula powinna się zeszklić, a papryka nieco zmięknąć. Marchew kroję na słupki i dodaję na patelnię. Niech się to razem dusi. Mięso kroję na drobną kosteczkę i dodaję do warzyw. Zostawiam na średnim ogniu.
Nastawiam wodę na ryż i kiedy zacznie wrzeć, wkładam torebki z ryżem. Podgotowuję go tak, aby ryż minimalnie zmiękł.
Kroję na plasterki seler naciowy, obieram pomidory i kroję je na kostkę. Warzywa powinny już nieco zmięknąć, a mięso jest podsmażone, więc wrzucam kolejne warzywa. I znowu duszę chwilę.
Tymczasem odcedzam wpół ugotowany ryż, rozcinam torebki i przekładam ryż na patelnię, na której mam warzywa z mięsem. Dzięki temu ryż ugotuje się do końca i naciągnie wszystkie soki, które mam na patelni. Nie trzeba będzie nic odparowywać. Kiedy ryż jest już ugotowany, a potrawa zrobiła się nieco bardziej sucha, doprawiam solą i pieprzem.
Mimo, że składników sporo, przygotowanie jest banalne. Byle tylko pamiętać mniej więcej o kolejności, żeby się nie okazało, że na początek wrzucimy np. seler i zdąży się rozgotować na miazgę, gdy tymczasem marchew będzie twarda. To oczywiście tylko przykład. Pilaw tak naprawdę może mieć zupełnie inne składniki. Może być bezmięsny, a można go przyrządzić bardziej owocowo. I taka propozycja wkrótce też się tutaj znajdzie. Smacznego!